Европски дан језика

Европски дан језика

Уочи Европског дана језика, 26. септембра, у нашој школи организован је угледни час за одељења VII-3 и VII-4. Час је инспирисан обрађеним делом „Папирни бродови“ индијског нобеловца Рабиндранта Тагореа, а продубљен порукама о европском језичком и културном богатству.

Како је и планирано, ученици су на час дошли са направљеним папирним бродовима, на којима су исписане поруке на неколико европских језика: српском, француском, енглеском и руском. Будући да је час одржан у школском дворишту, где је киша оставила и мало водене површине, ученици су ту спустили своје украшене папирне бродове желећи да стигну до „друге обале“. Тиме смо послали снажну симболичну поруку да знање језика приближава људе и обале, земље, па и континенте, у шта је уткана мотивација и подршка ученицима да изучавају језике и развијају филолошка знања.

О језичкој и културној различитости говорило се тако да деца различитост схвате као богатство, а не као нешто „супротно“ њиховој култури, како се често тумачи у јавном дискурсу, а прихватање различитости је сагласно смерницама које је Министарство просвете упутило на почетку школске године.

Последњи део часа имао је циљ да продуби еколошку свест ученика јер су, по договору, ученици понели мрежице и кесе за отпад, те су остаци папирних бродова уредно покупљени и одложени у контејнер.

Овај час је повезао знања из матерњег језика и књижевности са знањима из страних језика, а корелација је остварена и са техником и технологијом (прављење папирног брода) и биологијом (еколошки аспект). На тај начин оснажене су различите међупредметне компетенције: компетенција за учење, комуникација, одговорно учешће у демократском друштву, одговоран однос према околини, сарадња… Час су осмислиле и реализовале Катарина Павловић, наставница француског језика, која је годинама и иницијатор обележавања овог важног датума, Драгана Глишић, наставница српског језика и књижевности, и Мирјана Лазић, наставница биологије.

На овај час надовезале су се и активности секција француског и енглеског језика, јер су ученици осмог разреда израдили паное поводом Европског дана језика, који су изложени у холу наше школе.