О школи

Историјат школе

Наша школа основана је 1953. године одлуком Народног одбора среза Јадранског, а одлуком Наставничког веће од 15. јануара 1954. године добија назив Осмогодишња школа ,,Јован Цвијић”.
У току свог рада школа је постизала изванредне резултате па је 13. марта 1959. године проглашена за Огледну школу.
Школа се нарочито истицала у области ђачког задругарства, те је 1964. године у нашој школи одржан Први сабор ђачких задруга Југославије.
1967. године нашу школу посетила је делегација ДР Немачке и уручила плакету Пионирске организације ДР Немачке – Ернст Телман.
Школске 1976/77. и 1985/86. године школа је добила награде Акционог одбора за уређење школске средине општине Лозница.
Круна свих напора и залагања на пољу образовања и васпитања наших најмлађих је најдраже до сада одато признање ученицима и наставницима школе –В у к о в а н а г р а д а  додељена школи 1967. године.

O SKOLIУ току свог постојања школа је постизала видне резултате у области сарадње са друштвеном средином, те је 1978. године СО Лозница школи доделила Плакету града Лознице, а 1981. године општинску награду ,,23. септембар”.
У свом раду школа је постизала видне резултате у образовно_васпитном раду, што потврђују високе оцене током вредновања рада основних школа, као и многобројне дипломе, награде и пехари који украшавају витрине и зидове наше школе.
1987. године СИЗ Основног образовања Лозница на предлог Просветно-педагошког завода Лозница, школи додељује Вукову награду за изузетан допринос развоју и унапређивању васпитања и образовања.. Пета деценија рада школе пропраћена је са низом потешкоћа као последица свеопштег стања у друштву, земљи и окружењу.Оптимизам до граница пркоса красио је рад генерације ученика и њихових наставника и из овог периода треба истаћи следеће:

*1995.Златни знакЦрвеног крста Срби jе за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста
*Захвалница Црвеног крста Србије – СО Лозница- за допринос залагања у остваривању задатака Црвеног крста
*значајнији радови на школским објектима у циљу побошања услова рада и унапређења животне и радне средине
*1997. за Савиндан отварање кабинета за информатику, који је, у међувремену, због застарелости опреме, поново опремљен и свечано отворен поводом Дана школе 2006.године
*многобројне награде и дипломе ученицима и њиховим наставницима за остварене резултате на републичким и савезним такмичењима из математике, физике, биологије, географије , ликовне културе…
1995. године наша школа остварује изузетну сарадњу са Српским географским друштвом и школама Србије и Републике Српске које носе име Јована Цвијића. Иницијативом Српског географског друштва, а поводом 130 година рођења Јована Цвијића у нашој школи организована је пригодна манифестација ,,Цвијићеви дани” и сусрети школа које носе име Јована Цвијића и то у времену од 9-14. октобра 1995. године. Манифестација ,,Цвијићеви дани” добила је републички карактер и традиционално окупљања сваке године у некој од школа са Цвијићевим именом.Наша школа је још два пута била домаћин манифестације ,,Цвијићеви дани”, 2005. године поводом 160-те годишњице од рођења Јована Цвијића и 2010-те поводом стогодишњице постојања Српског географског друштва.
Од почетка рада кроз нашу школу је прошло преко 10 000 ђака, од којих је знатан број остварио изузетне успехе као што су носиоци дипломе Вук Караџић или посебних диплома за изузетне успехе остварене на такмичењима из свих области и на свим ранговима, почев од општинских до државних. 
Школа смо која је увек отворена за сарадњу и спремна за нове победе на такмичењима, руковођени мотом нашег великана, Јована Цвијића:
«Живот је зато да се корисно утроши»


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/osjcviji/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279