ДАН ПОСВЕЋЕН ИВИ АНДРИЋУ

ДАН ПОСВЕЋЕН ИВИ АНДРИЋУ

 

На хиљаде разних језика у најразличитијим условима живота из века у век, од древних патријахалних причања у колибама, поред ватре, па све до дела модерних приповедача који излазе  у овом тренутку у великим светским центрима, испреда се прича о судбини човековој коју без краја и прекида причају људи људима. Начини и облици тог причања смењују се са временом и приликама, али потреба за причом и причањем остаје, а прича тече даље и причању нема краја.

(део говора Иве Андрића са доделе Нобелове награде за књижевност)

 

Овако је причао Андрић 10. децембра 1961. године  у Стокхолму пре тачно шездесет година.

 

Петак, 10. децембар 2021. године у  нашој школи је био   посебан  дан – дан посвећен  нобеловцу Иви Андрићу!

 

Ученици наше школе, заједно са наставницама српског језика Јеленом Вуликић, Драганом Глишић, Јасмином Томић, Теодором Дукојевић и учитељицом Горданом Васиљевић, кроз низ активности (израду паноа, гледање документарног филма и балетског приказа) одали су почаст нашем највећем и најзначајнијем приповедачу.

Петаци су се у великом броју укључили у израду паноа о мостовима као најзначајнијем мотиву у стваралаштву Иве Андрића. У изради пет паноа учествовали су: Милица Ђермановић, Вук Јанковић, Теодора Марковић, Хелена Мијаиловић и Сара Пелемиш ( ученици  5-2 ) , Нађа Бојић, Љиљана Бојић, Николина Марковић, Софија Петровић и Филип Јосић (ученици 5-3).

Такође, Вук Јанковић, ученик 5-2, нацртао је портрет Иве Андрића, а Теа Марковић саставила књижицу о 11 најимпозантнијих мостова на свету.

Илустрацију приче Аска и вук успешно су урадиле : Јована Бајић, Анастасија Којић, Анђела Драгојевић, Катарина Милановић, Мила Секулић и Елена Шеовац (ученице 6-3).

Алекса Глигорић, Викторија Ђорђевић, Мартина Радуловић, Петра Симић и Катарина Секулић (ученици 7-2) представили су биографију нашег јединог нобеловца.

Интересантан и необичан стрип  Књига  креирала је ученица 8-2 Кристина Комарчевић.

У изради паноа Беседа Иве Андрића учествовале су ученице 8-1: Софија Симић, Ања Максимовић, Милица Павловић и Ана Јевтић.

Уживали смо  у балетској креацији овчице Аске,  коју нам је извела Емина Муркић, ученица 3-1.

Ученици су току дана могли да погледају документарни филм о Иви Андрићу у холу школе. Филм је монтирао Вук Тешановић, ученик 8-1,  а на изради презентације поред њега учествовао је и Лазар Марковић, такође ученик 8-1.

Слављеничка атмосфера измамила је знатижељу код ученика.  Управо то смо и желели ! Циљ нам је био да развијемо интересовања ученика за читање и проучавање књижевног свтаралаштва Иве Андрића.